search
perlit ve değerli madenlerin kullanım alanları

Perlit ve Değerli Madenlerin Kullanım Alanları

18/08/2022

coordinate facebook twitter

Türkiye’nin en önemli maden ocaklarının sahibi Pomza Export; İzmir, Aydın Manisa ve Erzincan’da bulunan ocaklarından çıkardıkları değerli taşlar endüstriyel hammadde niteliği taşımaktadır. Bu hammaddeler birçok sektörde farklı amaçlara hizmet ederek doğadaki dönüşümünü tamamlamaktadır. Tarımda, inşaat ve yapı sektöründe, teknolojide ve daha birçok alanda kullanılan bu endüstriyel hammaddeler geleceğe yön veren yapı taşlarıdır adeta…


Pomza Export 12 işletmesinde yüksek teknolojili ürünlerle hammaddeleri topraktan çıkarmakta ve ayrıştırmaktadır. İzmir, Manisa, Aydın ve Erzincan’da bulunan işletmelerde pomza, perlit, kuvars, altın, hematit, agrega, silis, kil, rutil ve garnet gibi birçok değerli taşların çıkarılmasına öncülük etmektedir. Türkiye’de garnet ve rutilin ilk yerli üreticisi olan Pomza Export, AR-GE yatırımlarına da büyük önem vermektedir. Türkiye’nin en büyük maden işletmelerine sahip olan Pomza, yatırımlarını her geçen gün daha da büyüterek çevreye ve doğaya saygılı, hatta onu koruyarak teknoloji ve geleceğe yatırımlarını sürdürmekte. 


Peki bu çıkarılan değerli taşlar ne işe yarıyor dünyada nasıl bir dönüşüme katkı sağlıyor diyorsanız, lütfen okumaya devam edin. Pomza, perlit, kuvars, silis, garnet gibi ürünler tarım, sanayi, inşaat ve yapı, teknoloji sektörlerinde sıkça kullanılmaktadır. Hatta bu sektörlerin adeta yapı taşlarını, temelini oluşturmaktadır. 


Yapı ve İnşaat Sektöründe Kendi Hammaddesini İlk Üreten Yerli Marka: Pomza Export


Pomex’in tamamı kendi üretimi olan onarım güçlendirme, su yalıtımı, zemin sistemleri, ısı, ses ve yangın yalıtımı, sıva, yapıştırıcılar, derz dolgular, astar ve destek ürünlerini müşterilerine sunar. uzun yıllar yapılan ARGe çalışmaları sayesinde perlit ve agrega gibi gözenekli ve nefes alan taşların yangın, ısı ve ses yalıtımı sağladığı tespit edilmiş ve bu alanda kullanımına önem verilmiştir. Bu taşları aynı zamanda binaların dış cephe sıvalarında ve şap ürünleri içinde de kullanımı mevcuttur. 


Tarımda Perlit Devrimi


Perlit %90`ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler.

  • Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar.

  • İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz.

  • Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz.

  • Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH`ını kolayca düzenler.

  • Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger.

  • Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir.

  • Erken ürün almayı sağlar.

  • Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler.


Perlit: Çimlendirme ve fide yetiştirme ortamı, köklendirme ortamı, topraklı kültürlerde, çim saha ve toprak sahalarında sıkça kullanılmaktadır. 

Dünyanın en sık tercih edilen üretim şekli olma yolundaki topraksız tarımda ürün, zemindeki toprak içine değil, yetiştirilecek fidelere özel kaplarda yetiştirilmektedir Kabın içine perlit malzemesi ekleniyor ve bu madde ısı yalıtım özelliğine sahip olduğu için bitkinin sıcaklık değişimlerinden etkilenmesini en aza indidiyor. 

Örneğin bu yöntemle oluşan bir domates topraklı tarıma göre daha kırmızı ve sağlıklı oluyor. Fide sağlıklı ve doğru bir şekilde yetiştirilirse, fidenin ekildiği günden itibaren 70 gün gibi bir süre sonra, ektiğiniz domatesler toplanacak olgunluğa erişiyor. Topraksız tarım, yakın geleceğin en popüler olacak tarım uygulamalarından biri olacak. 


Gıda ve İlaç Sanayinde Perlit Kullanımı 


Gıda sanayiinde fitre süzdürme aracı olarak kullanılmaktadır. Meyve suyu, pekmez gibi gıda ürünleri perlitli sistemlerde sürülmektedir. İlaç ve kimya sanayisinde yine süzdürme aracı olarak kullanılır. İlaç ve kimya sanayisinde ayrıca dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Tarım ilaçlarında, haşere ilaçlarında, gübreler ve temizleyici tozlarda dolgu malzemesi özelliği ile perlit kullanılmaktadır. Çam ve seramik üretiminde ise döküm kumuna karıştırılarak kullanılmaktadır. İşi geçirgenliğinin az olması ve ateşe dayanıklı olması ile sanayi sektöründe son derece kullanışlı bir malzeme olmaktadır.